TANÁCSOK TÁRSASHÁZAK, TÁRSASHÁZ KEZELŐK (KÖZÖS KÉPVISELŐK) RÉSZÉRE A COVID-19 JÁRVÁNY IDEJÉRE

Megjelent: 2020. április 01.

A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény értelmében a társasházak kezelése és az ezzel járó kötelezettségek ellátása a közös képviselő feladat- és hatáskörébe tartoznak azonban mindannyian tehetünk saját-, és lakótársunk egészségének megőrzése érdekében.
Mindenekelőtt arra kérjük Önöket, hogy a társasházakban is lehetőség szerint tartassák be a humán járványvédelmi előírásokat!
Ennek alapján minden felelősen gondolkodó embertől elvárható, hogy ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, ne menjen közösségbe, ne használja a társasház közösségi tereit, eszközeit, helyiségeit!
A továbbiakban összegyűjtöttük azokat a jó tanácsokat, amelyek hozzájárulhatnak egészségünk megóvásához
Gyakori és alapos takarítás, fertőtlenítés:
Jelen helyzetben a rendszeres fertőtlenítőszeres takarítással nagyon sokat tehetünk a vírus terjedésének megelőzése, illetve lassítása, ezáltal lakóközösség tagjainak egészségmegóvása érdekében.
A jelenlegi koronavírus járvány cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus még életképes maradhat, ezért javasolt a társasházakban és lépcsőházakban a már eddig alkalmazott felülettisztítási eljárások alkalmazása során virucid hatású fertőtlenítőszereket használni.
Az új koronavírus egy burokkal rendelkező vírus. Amennyiben sérül ez a burok, akkor a vírus elveszíti fertőzőképességét. A koronavírusok a vizsgálatok szerint 0,2-0,5 mg/l szabad klór jelenlétében szinte pillanatszerűen inaktiválódnak, így javasolt a felületek, járólapok tisztítása során nátrium-hipoklorit (hypo) oldatot használni. Attól függően, hogy melyik típusú és melyik márkanévvel ellátott hypo kerül használatra, az adagolási arányok, behatási idők különbözőek lehetnek, ezért mindenképp be kell tartani a felhasználási útmutatóban foglaltakat.
Felülettisztítás során, klórálló, mosható felületek esetében javasolható például a „Na-hipoklorit oldat 90 g/l” fertőtlenítőszer 2%-os oldata, mely 20 perc alatt, míg az 1%-os oldata 30 perc alatt rendelkezik vírusinaktiváló hatással.
A klórérzékeny felületek fertőtlenítésére peroxovegyületek, mint biocid hatóanyagot tartalmazó felületfertőtlenítő szerek alkalmazása javasolt.
Kiemelt figyelmet kell fordítani azon felület fertőtlenítőszeres tisztására, melyet általában kézzel érintenek, így például a kilincsek, a kapucsengő, a villanykapcsoló, a liftek hívógombjai, a korlátok, stb.
A liftek takarítása során a padozaton kívül a mosható, tisztántartható, fertőtleníthető falakat is javasolt lefertőtleníteni.
A társasházak vizes blokkjaiban a klórálló padló és falburkolatok fertőtlenítésére a klórtartalmú készítmények is alkalmazhatók abban az esetben, ha a készítmény címkéjén a virucid hatás, illetve a virucid hatás létrejöttéhez az alkalmazási paraméterek a használati utasításban fel vannak tüntetve.
A lépcsőházat és a lift padlózatát javasolt minden nap, de legalább minden másnap virucid hatású fertőtlenítőszerrel felmosni. A kapucsengőket, liftek nyomógombjait és a kilincseket lehetőség szerint naponta többször is ajánlott fertőtleníteni.
A kórokozók számának csökkentése érdekében a beltéri helységekben naponta több alkalommal szükséges szellőztetni.
Figyelembe véve a koronavírus cseppfertőzéssel légutakon és nyálkahártyán keresztül történő terjedési módját, a közutak és közterületek fertőtlenítése, azok „funkcióját is figyelembe véve”, járványügyi szempontból nem indokolt.
Amennyiben bármilyen indokból szükségessé válik a közutak és közterületek fertőtlenítéssel egybekötött tisztítása, akkor azt szintén virucid hatású fertőtlenítőszerek használatával indokolt elvégezni.
Amennyiben a házirendben szabályozottak szerint a takarítást a lakók végzik, úgy a takarításhoz, fertőtlenítéshez szükséges eszközöket, szereket a közös képviselőnek, szükséges biztosítania. A takarításhoz, fertőtlenítéshez minden esetben javasolt az egyszerhasználatos, vegyszerálló gumikesztyű használata.
A felmosáshoz használt víz a csatornahálózatba kerülhet, a felmosóvödröket használat után fertőtlenítsük a fent leírtak szerint, például hypos oldat használatával.
A koronavírus terjedésének megakadályozására jó gyakorlat lehet, a társasházak bejáratánál a kézzel érintést nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló, ennek hiányában pumpás alkoholos kézfertőtlenítőszer adagoló kihelyezése. Fontos gondoskodni az adagolók folyamatos utántöltéséről. A kézfertőtlenítőszer kihelyezése kizárólag saját, magyar nyelvű címkével ellátott csomagolásában történhet, a használatára vonatkozó utasítások (pl.: behatási idő) kifüggesztése a használat helyén ajánlatos.
Teendők házi karantén esetén:
Azon személyek, akik külföldről érkeznek haza, vagy igazolt fertőzött személlyel kerültek szoros kontaktusba, a területileg illetékes népegészségügyi hatóság határozata alapján házi karanténba kerülnek, melynek időtartama 14 nap. A házi karantént elhagyni tilos. A házi karanténra vonatkozó előírások betartását a rendőrség munkatársai naponta akár többször is ellenőrizhetik. A karantént megszegők bűncselekményt követnek el.
A házi karanténban lévő személy légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
A házi karanténra kötelezettek esetében a bejárati ajtóra jól látható helyre fel kell ragasztani az erre figyelmeztető matricát.
A házi karanténra kötelezett személlyel történő kapcsolattartás személyesen nem lehetséges. Élelmiszert, illetve egyéb tárgyakat csomagolva a kilincsre akasztott, egyszerhasználatos (pl.: nylon) zacskóban lehet a lakásba juttatni, míg onnan kizárólag a háztartási hulladék kerülhet ki dupla szemeteszsákban.
A házi karanténra vonatkozó részletes szabályok megtalálhatóak az Operatív Törzs https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa honlapján.
Az élelmiszer és ételkiszállítás szabályaira vonatkozó tájékoztatók és útmutatók a https://portal.nebih.gov.hu/, valamint a www.nnk.gov.hu internetes honlapokon találhatók meg.
Beteg előfordulása a társasházban:
Azon, laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus fertőzött személy, akinek tünetei enyhék, gyógyulásig otthonában tartózkodhat, amennyiben elkülöníthető az ingatlanban élő más személyektől. A beteg személlyel kapcsolatos teendők megegyeznek a házi karanténban élők esetén leírtakkal.
Amennyiben a társasház valamelyik lakója esetében előfordulna, hogy a lakásban tartott háziállat a gazdája kórházba kerülése miatt egyedül maradna, és nem tudják megoldani az állat etetését, gondozását, úgy javasoljuk az Országos Állatvédőrség Alapítvánnyal történő kapcsolatfelvételt az alábbi elérhetőségeken:
Telefonos bejelentés: +36 70 636 6230
email cím: info@orszgosallatvedorseg.hu
honlap: https://orszagosallatvedorseg.hu
További javaslatok a társasházi élet során:
A társasházak udvarai továbbra is használhatóak, azonban itt is kerüljük a szoros kontaktus (1.5 méter közelség) kialakulását. Adjunk lehetőséget minden lakótársnak az udvar használatára.
Kerüljük a szomszédokkal történő találkozásokat, az egymásnak történő ételek, tárgyak átadását, stb.
Ügyeljünk környezetünk tisztán tartására, a rendszeres szellőztetésre. A hulladékot zsákba gyűjtsük és azokat rendszeresen dobjuk ki.
Az otthoni ételkészítés során tartsuk be a https://portal.nebih.gov.hu/, valamint a www.nnk.gov.hu internetes honlapokon megtalálható útmutatót.
A megfelelő óvintézkedések betartásával segítsük az idős lakókat, és senkit ne hagyjunk magára.