Tájékoztató az Otthon Melege Pályázat előkészítéséhez

TÁJÉKOZTATÓ
társasházi pályázati lehetőségről,
5-60 lakásos társasházak részére

Tisztelt Tulajdonosok, közös képviselők!

2015. január 07-én megjelent a Társasházak pályázati lehetőségének feltétel rendszere. A pályázaton részt vehet az 1947-ben és legkésőbb 2006. 12. 31-ig kiadott építési engedély alapján épült társasház, lakásszövetkezet. Pályázni önálló épületekkel lehet, vagy dilatációs határtól - dilatációs határig tartó épületrésszel lehet.

A támogatás módja eltér a korábbi pályázati rendszertől. A támogatást nem lakásonként ítélik oda, hanem a CO2kg/év megtakarítás arányában adják. Azaz az energetikai tanúsítvánnyal igazolt minden megtakarított CO2kg/év-re adják az alábbiak szerint:

- 750,- Ft/CO2kg/év homlokzati nyílászárók cseréjét és homlokzatok, záró födémek (alul-felül) hőszigetelését is megvalósító beruházások esetén,
- - 950,- Ft/CO2kg/év megújuló energiahasznosítást elősegítő beruházások esetén (napkollektor, napelem, stb.),
- 450,- Ft/CO2kg/év a fentiekbe nem tartozó beruházások esetén (szellőzés, meleg víz ellátó rendszer, fűtés, költségosztás, stb.),
- Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek lakásonkénti kondenzációs gázkazán cseréjéhez további 150.000,- Ft támogatás igényelhető, lakásonként.

A támogatási rendszer még további szabályokat tartalmaz, ezek megtalálhatóak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján.

Mivel a rendszer nem lakásalapon, hanem a várható megtakarítások alapján adja a támogatást, ezért a pályázat elkészítése előtt el kell készíteni az épület energetikai tanúsítványát, amiből ezek az alapadatok kiszámolhatóak.

Példaként nézzük meg, hogyan alakulhat egy 30 lakásos társasház felújítási költsége, a korábbi évek pályázatainak alapján (megvalósult beruházásokat számoltunk át az új rendszerre):

Egy átlagos panellakást figyelembe véve, 30%-os megtakarítás garantálható az ablakcserékkel és a homlokzatok, födémek hőszigetelésével. Amennyiben további gépészeti munkák vannak (fűtéskorszerűsítés), akkor ez eléri, és meg is haladhatja a 40%-os megtakarítást.

Nézzük mit jelenthez ez pénzügyileg:
Ha a megtakarítás eléri a 350 GJ/éves mennyiséget, akkor a homlokzatszigetelésekre, ablakcserékre elérhető állami támogatás mértéke 450-550.000,- Ft/lakás.
A többi támogatási rész (megújuló energia, egyéb) számítása már összetettebb, és nagyon egyedi, általános példát nehéz hozni.

Nagyon sokan kérdezik, hogy milyen költségek merülhetnek fel egy pályázat készítése során? Sokszor kapnak ingyenes, azaz sikerdíjas ajánlatot a társasházak. A pályázati rendszer nem fogad el sikerdíjas szerződést, támogatási alapnak. Érdemes olyan pályázatírót felkérni aki, már tapasztalatokkal rendelkezik, díjai korrektek és megfelelő garanciát tud vállalni arra, hogy az általa elkészített pályázatot meg is lehet valósítani a tervezett költségvetéssel.

A fentiek alapján nézzük milyen költségeket kell megelőlegezni egy pályázat során, amíg el nem készül a felújítás? Természetesen az itt felsorolt árak egy pályázatíró társaság árait tartalmazzák irányárként (mivel a cikk nem a reklám helye ezért a társaság nem kerül megnevezésre), ettől ennek megfelelően eltérés lehetséges.

A pályázatról közgyűlésnek kell döntenie, az összes tulajdoni hányad 51%-nak kell elfogadnia a pályázaton való részvételt. Az első közgyűlés dönt arról, hogy belekezdenek-e a pályázatba. Itt kell eldönteni, hogy elkészítik a társasház kibővített energetikai tanúsítványát, ami alapján a pályázatban elérhető támogatás mértéke már kiszámítható. Ha az adatok megfelelőek, akkor egy következő közgyűlésen kell dönteni arról, hogy pályázik a társasház, itt kell meghatározni a kivitelezés költségeit, a várható támogatás mértékét, meg minden fontos adatot a pályázathoz. Ezek az adatok az energia tanúsítvány alapján készíthetők el.

Ezt követően a pályázat beadásra kerül, majd pozitív elbírálás estén (támogatás odaítélésekor) 120 nap áll rendelkezésre a kivitelező kiválasztására, a pénzügyi fedezet megteremtésére (önrész befizetése, hitelfelvétel. stb.)
A támogatási szerződést ez után lehet megkötni, és a szerződéskötéstől számított két éven belül kell a kivitelezést befejezni.

Milyen költségek merülnek fel, és mit kockáztat a pályázó társasház:

1, A társasház épületének energia tanúsítványát el kell készíteni, vagy ha már megvan, azt át kell dolgozni (mivel a felújítás miatt megváltozik).
Ennek költsége 15-20.000,- Ft/lakás, de kis lakásszámú társasház esetén egy minimum költséggel számolhatunk (kb. 125.000,- Ft). Ez nem a klasszikus energia tanúsítvány készítést jelenti, hanem a pályázati koncepció kialakításához kell.
2, Ha a számítások alapján a társasház közgyűlése megszavazza a pályázatot, akkor a megvalósítás műszaki leírását, dokumentációját kell elkészíteni, mely tartalmazza a kivitelezési munkák leírását, statikai szakvéleményt, stb.
Ennek költsége bruttó 20-25.000,- Ft/lakás lehet.
3, Pályázat beadása, költsége 20-65.000- Ft/társasház.
4, Odaítélt támogatás esetén a dokumentációk elkészítése, kivitelező kiválasztása (a közbeszerzési eljárás szabályai szerinti eljárás), támogatási szerződés előkészítése, megkötése, ennek díja 250-400.000,- Ft.
5, Kivitelezés műszaki ellenőrzése, a kivitelezési költség 2%-a.
6, Elszámolás az állam felé, dokumentációk leadása, költségelszámolás. Díja 4-es pontban már beszámolva.
7, Három éven keresztül a megvalósult beruházás nyomon követése, éves jelentések elkészítése, 20-50.000,- Ft/alkalom.

Amennyiben az energia tanúsítvány elkészülte után, mégis úgy döntenek, hogy nem pályáznak, akkor a költség csak lakásonként csak a tanúsítvány költsége lesz.

Összegezve: a 450-550.000,- Ft-os állami támogatás mellé, önerőként, 500-600.000,- Ft-ot kell hozzátenni. Ha ezt állami támogatott hitelből finanszírozza a társasház, akkor öt éves futamidővel, havi 8.700-9.500,- forintos törlesztéssel lehet számolni (minden támogatás kihasználása mellet – LTP, kedvezményes hitel), ennyivel nő a közös költség. Természetesen a felújítás következtében a fűtési költségek csökkenni fognak!

FIGYELEM! A számítások egy átlaglakásra készültek, amennyiben az Ön lakása kisebb, vagy nagyobb az átlagos lakásnál az Ön egyedi költsége több vagy kevesebb lesz! Továbbá a mérnöki munka költsége is változó lehet, mivel az egyes épületek estében több felmérésre, dokumentáció készítésre is szükség lehet.

Budapest, 2015. január 20.




Kaplonyi György
MTOSzSz elnöke