Rendszerszinten átalakul a hulladékgazdálkodás

Rendszerszinten átalakul a hulladékgazdálkodás, és nem tudjuk, hogy ez hogyan fogja érinteni a társasházakat!

A napi böngészés során erre a hírre lettem figyelmes. A www.kormány.hu oldalán volt található, MTI anyagként



Rendszerszinten átalakul a hulladékgazdálkodás
2016. február 2. 12:35

Országos szinten átalakul a hulladékgazdálkodás, április elsejétől megkezdi működését a már bejegyzett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., amely a szakmai koordinálásért felel - mondta Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közműszolgáltatásokért felelős államtitkár.

A társaságot az állam 500 millió forint jegyzett tőkével, 4,8 milliárd forint tőketartalékkal hozta létre, elsőként a számlázás kialakítását végzi el, felméri a vagyont, ennek alapján optimalizálható lesz országosan a fejlesztés - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az átalakítással nem emelkedik a szemétszállítás díja, sőt a szelektív hulladékgyűjtési rendszer terjedésével akár mérséklődhet is, miközben emelkedik a szolgáltatás színvonala. Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány hamarosan megtárgyalja a hulladékégetési stratégiát is.

Szabó Zsolt szólt arról, hogy a hulladékgazdálkodás eddigi rendszere óvatos becslések szerint is 13 milliárd forint veszteséggel működött, az új rendszerben szeretnének nonprofit jellegű gazdaságos működést kialakítani. Jelenleg a 171 közszolgáltató egyharmada veszteséges. Célul tűzték ki azt is, hogy a hulladékhasznosítás nagyobb arányban teljesüljön. Az Európai Unió 50 százalékot ír elő a szelektív hulladékgyűjtés arányára, ám az irányelv további szigorítása várható - fejtette ki az államtitkár.

A tervek szerint az eddigi térfogat alapú gyűjtést átalakítják a szennyező fizet elv alapján tömegalapúvá.

Az államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy egységes szolgáltatási színvonal legyen az ország minden részén, de hozzátette, hogy az önkormányzatok önrendelkezési joga továbbra is megmarad a közszolgáltatásban.

Mit is jelenthet ez?

Magyarázatként olyasmit hallottam, hogy központosítják na számlázást, a lakosság felé, és a befizetések központi helyre mennek, és a Zrt. fogja kifizetni a szolgáltatóknak a szállítási díjakat.

Mit jelent ez a társasházaknak? Bonyolultabb számlázási rendszer jön, vagy talán végre kikerül a közös költségbál a szemétszállítási díj (jó lenne), megváltozik a kedvezményrendszer (egyedül élő kedvezménye, lásd: 2016. január 01-től az egyszemélyes háztartások a 385/2014 (XII.31.) Kormányrendelet előírásai szerint jogosultak kisebb (60 literes) szemétszállításra szolgáló edényzet, és ezáltal kedvezményes (50%-os) szemétszállítási díj igénybe vételére.

Kérdések, kérdések, csak bennünket nem tájékoztat senki és majd az utolsó pillanat után kapkodhatjuk a fejünket, hogy mi is a teendő.

Milyen problémákat fog felvetni a lakás és a nem csak lakáscélú ingatlanok díjfizetése (cég van bejegyezve a lakásba, stb.)

Megint csak kérdések, amire nem tudjuk a választ, de mi fogunk leginkább dolgozni vele, és most kezdődnek az éves beszámoló közgyűlések, ahol esetleg dönteni kéne a kérdésről!

Legyünk optimisták és várjuk ki a végét.

Kaplonyi György
MTOSzSz
elnöke